KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari uppmärksammades den internationella minnesdagen för Förintelsens offer på Kristet Center. Minnesgudstjänsten gästades bland andra av Elisabeth Citrom som överlevde Auschwitz.

– Vi behöver minst en gång varje år stanna upp och påminna oss om det som hände och försöka förstå hur det kunde ske, sa pastor Per-Åke Eliasson inledningsvis.
– Vi behöver visa respekt och hedra dem som miste sina liv, men också ödmjuka oss och be om förlåtelse för vår egen nations delaktighet.

Elisabeth

Minnesgudstjänsten gästades av Ulf Cahn, Elisabeth Svantesson och Elisabeth Citrom. Citrom berättade en gripande livshistoria om hur hon deporterats till Auschwitz och senare i öppen godsvagn deporterades vidare till ett läger i norra Tyskland. Hon berättade om dödsmarschen till Österrike, om befrielsen och tiden på militärsjukhus, om första mötet med Israel och om arbetet med att bygga upp landet.

Elisabeth Citrom var minnesgudstjänsttolv år gammal när hon deporterades från sitt hem. Hon kom till Auschwitz våren 1944.
– Det bästa ordet jag har för att beskriva den platsen är inferno. Jag möttes av skrik, på polska och tyska, och hundar som skällde. Det är svårt att beskriva men tänk er ett hav av gråa människor. Jag undrade först vad de var för varelser men jag blev snart en av dem. Totalt avhumaniserad. Jag fick lämna mina kläder och tillhörigheter, till och med håret.

Elisabeth Svantesson, ordförande i den parlamentariska vänskapsföreningen Sverige-Israel, talade om vikten av att föra minnet av Förintelsen vidare.
– Vi alla, även vi som inte var med när det ofattbara hände, har en förpliktelse att minnas och försöka förstå. Länder som visste om vad som pågick bär på en tung moralisk skuld, så även vårt land. Låt oss se till att vi själva inte blir åskådare för något liknande.

– Vi lever alla i skuggan av Förintelsen men på olika avstånd. 240 000 överlevande bor i dag i Israel. Lägg till barn och barnbarn och ni förstår att detta i allra högsta grad fortfarande är levande för oss, sa Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod.
– När vi i dag hör hot mot Israel från Irans president så måste vi därför ta det på allvar.

En sångensemble från församlingen sjöng under minnesgudstjänsten och besökarna fick möjlighet att ge en gåva in i arbetet med att ta emot etiopiska judar till Israel.

minnesgudstjänst

Publicerad: 2010-02-04
Text: Lina Hagström
Foto: Johan Hagström