julkonsert-topbnr_2.jpg

Julkonsert_bnr_biljetter_kc.jpgKCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Ingen fredspipa när Scout hade hajk

Bilarna glider in på parkeringen bakom C-huset och en efter en hoppar förväntansfulla scouter ut med ryggsäckar packade fulla med allt som behövs för det som komma skall. 
”Hur långt ska vi åka egentligen?” frågar en av dem fundersamt samtidigt som alla radar upp sig för det obligatoriska gruppfotot innan de ger sig iväg. Pigga och glada hoppar de allihop in i ledarnas bilar och ger sig iväg mot destination Tryggeboda. Det har blivit dags för Scouternas avslutande hajk!

Traditionsenligt som scout så ger man sig iväg på en hajk eller ett läger som avslutning på ett scoutår. Så även i Kristet Centers Scoutkår, som efter denna hajk avslutar sitt andra år. Under året som varit har scouterna fått öva praktiska saker som att lägga förband, använda trangiakök och göra upp eld. Flera av dessa kunskaper kommer nu sättas på prov under den 1 ½ dygn långa hajken. 


120519-Scout-3.jpg


Solen skiner genom skogstopparna när den 12 personer stora gruppen anländer till hajkplatsen strax efter klockan 10. Platsen heter Tryggeboda och ligger en liten bit utanför Mullhyttan, cirka 4-5 mil från Örebro. Ovetandes väntar Scouterna på ledarna som gömt sig bakom ett närliggande kapell för att strax avslöja hajkens tema. Under tjo och tjim studsar de sedan fram och levererar hajkens prägel: Indian. 120519-Scout-4.jpg


Scouterna får en och en gå fram för att ta emot sina fjädrar och krigsmålningar. Namn som Sittande Buffeln, Snabba Stormen och Dånande Forsen delas ut under den pampiga invigningen.

120519-Scout-2.jpgEfter vindskyddsbygge, lunch och skogsbrännboll är det sedan dags för något som länge utlovats och som sedan dess varit en efterlängtad upplevelse: att få bada skogsbastu. Med allt nedpackat ger sig sen gänget ner mot sjön, cirka 900 meter från lägret. 1 timma senare efter att de ätit mat och lagt stenarna i elden står bastun redo att användas. Ångan ryker och gänget jublar förtjusta när vattnet hälls på de glödheta stenarna och värmen sprids. Det blir en lyckad upplevelse där både ledare och scouter springer mellan sjön och bastun. 

Dagen avslutas med grillande och lägerbål. Lägerbålet fylls med lekar, sketcher och snacks och knyts ihop med en andakt inriktad på tacksamhet. När klockan passerat midnatt somnar alla en efter en, inpackade i sina larvliknande sovsäckar.

Efter tidig uppstigning startas lördagen med en händelserik förmiddag där bad, lek, rivning och även traktoråkning ges utrymme. På eftermiddagen laddas det upp för en annan av hajkens stora händelser: Indiankampen. En tiokamp med stationer som blåsrörsskytte, lassokastning och hinderbana.

120519-Scout-5.jpg

Halvt slutkörda ger sig Lodjurets scouter iväg för att, om krafterna finns, försöka vinna denna prestigefyllda tävling. Dessa tvingas dock senare under eftermiddagen erkänna sig besegrade av Örnarna som lyckats samla ihop fler poäng. Priset till vinnarna blir var sin ficklampa att ha med sig på nästa års hajk. Slutkörda men nöjda ger sig det trötta gänget hem för att njuta av den inte längre så självklara lyxen med att ha en säng och en fräsch toalett. 


Publicerad: 2012-05-28
Text: Viktor Gerdin
Foto: Samuel von Malortie