KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Överlevare talade på minnesdag för Förintelsens offer

140126-Minnesdag-Rawet1.jpg
 
Tobias Rawet föddes i polska Lodz. Tillsammans med sin familj hamnade han våren 1940 i stadens getto. Under kvällen den 26 januari besökte han Kristet Center Örebro och berättade sin berättelse. Kvällen var ett högtidlighållandeav minnet av Förintelsens offer. Talade gjorde även Örebro kommunfullmäktiges ordförande, Lars O Molin, och Förenade Israelinsamlingens generalsekreterare, Ulf Cahn.

Vi har den här kvällen av flera skäl. Dels behöver vi minnas, dels vill vi ödmjuka oss inför Gud och be om förlåtelse för kyrkans och vår nations delaktighet, sa Per-Åke Eliasson när han inledde kvällen.
En kväll som berörde både historia och nutid.

– Europa plågas fortfarande av antisemitism. Vi har all anledning att påminna oss om historien. Det borde bekymra oss att synagogor och judar behöver förstärkt säkerhet för att inte utsättas för brott. Vi borde skämmas när Obama skickar ett särskilt sändebud för att ta reda på vad som händer i Malmö, sa kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin. Han frågade sig också vad som skulle ha hänt om den svenska regeringen under andra världskriget hade valt att reagera och agera i stället för att försöka förhålla sig neutralt.
 
140126-Minnesdag-Molin.jpg
Kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin

Talade gjorde också Ulf Cahn,generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, som bland annat berättade om hur hans barn nyligen fått bli utsatta för antisemitism i skolan.

Minnesdagen för Förintelsens offer innehöll bön, tal, sång och musik. En stor del av kvällen bestod i en överlevares, Tobias Rawets, livsberättelse. En gripande berättelse som inte lämnade något öga torrt.
– Min farmor dog där i gettot. Hon dog av undernäring och sjukdom. Vad vi inte visste då var vilken fantastisk tur hon hade. Hon fick dö hemma, bland människor som älskade henne, sa Rawet när han satte ord på åren i gettot som föregick tiden i koncentrationssläger.

När kvällen avslutades gavs en möjlighet att ge en gåva till renoveringen av ett äldreboende i Israel för överlevare från Förintelsen. I dag bor cirka 200 000 överlevande i Israel.
– Det är viktigt att få ge en respons på en sådan här kväll. Vi ser det som en förmån att få bli involverade och vill på det här sättet uttrycka vår respekt och vår omsorg så att dessa överlevare får en så god ålderdom som möjligt, sa Per-Åke Eliasson.

140126-Minnesdag-ljus.jpg
Sex ljus tändes som vardera representerade en miljon judar som miste livet under Förintelsen.

140126-Minnesdag-Rawet2.jpg
Tobias Rawet 

140126-Minnesdag-1.jpg
Många möttes upp för att hedra minnet av Förintelsens offer.

140126-Minnesdag-Cahn.jpg
Förenade Israelinsamlingens generalsekreterare Ulf Cahn

140126-Minnesdag-ljus2.jpg
Kvällen innehöll många musikinslag.


Publicerad: 2014-01-26
Text: Lina Hagström
Foto: Johan Hagström