KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Lennart Åsberg
Webb-tv
Promiseland
Söndagsteensnet

Söndag 18:00
Församlingsmöte
för medlemmar

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

20-årsfest för Grenadjärskolan

140907-Grensk20-2.jpg
 
Hösten 1994 startades Grenadjärskolan, då under namnet Sofiaskolan, i en liten lägenhet i stadsdelen Almby. Första terminen hade skolan sex elever.


Mycket har hänt sedan dess, vilket märktes under festen då skolans första 20 år firades. Det knappt två timmar långa programmet innehöll många tacktal och hälsningar från gamla elever och alla högklassiga sång- och dansnummer framfördes nästan uteslutande av gamla och nuvarande elever.

Skolan har växt och har i dag cirka 180 elever utspridda från förskoleklass till årskurs nio, och den trånga lägenheten har bytts ut mot moderna lokaler på Pionjärgatan.

Stora kyrksalen i församlingen Kristet Center Örebros lokaler var välfylld när skolans ordförande Per-Åke Eliasson hälsade välkomna. Han vände sig ganska direkt till stiftarna av skolan och den första styrelsen, som stod för ett modigt drag när de startade en kristen friskola.
– I dag skördar vi en livskraftig frukt av det offer ni gjorde för drygt 20 år sedan, sa Per-Åke Eliasson och överlämnade tackgåvor till den ursprungliga skolledningen och den första klassen, som alla var särskilt inbjudna till festkvällen.
 
140907-Grensk20-3.jpg
 
Det var när föräldrarna Björn och Anna-Lena Perwallius sökte ett kristet skolalternativ till sin dotter Sofia men inte hittade det, som tanken på att starta en skola föddes. Tillsammans med Anna-Lenas pappa Ingemar Wirén och Marianne Wennerlund, som senare lämnade sitt jobb på Sköllerstaskolan, där hon verkat i 24 år, för att hoppa på pionjärprojektet, startades skolan. Elisabeth Börjesson var också en del av stiftargruppen och satte två av sina barn i den nya skolan.

– Jag minns att jag hade väldigt roligt, och jag tror det berodde på att lärarna hade så mycket tid för oss, säger Andreas Börjesson, som började årskurs två första hösten i Grenadjärskolans historia. Jag upplevde aldrig att jag saknade något.
– Det var lite annorlunda att vara ensam elev i årskurs tre, minns Rebecka Skyttedal, som också började i den nya skolan. Lärarna hade verkligen tid med en på ett annat sätt.

Under kvällens gång framfördes flera tal av gamla elever som gått vidare med studier och ut i arbetslivet. Ett genomgående tema kunde skönjas i deras tal: ansvar.
– På Grenadjärskolan lärde jag mig att ta ansvar, sa Feisal Saeedi, som i dag arbetar inom byggbranschen i Dubai. Jag förbereddes för kommande studier, kommande livet.
– Jag lärde mig vad ansvar innebär, och skolan gav mig struktur och målmedvetenhet, sa Linda Butandu, som i dag studerar vid Affärshögskolan i Örebro. Jag är särskilt tacksam för kommunikationen mellan mina lärare och mina föräldrar.
 
140907-Grensk20-4.jpg
 
Grenadjärskolans motto är ”Skola för livet”, och nuvarande rektorn Yvonne Wirhall lyfte fram sin vision för det pågående arbetet.
– Jag vill att skolan ska erbjuda en trygg och värdig miljö där elever får kunskaper, så klart, men även få veta att det finns en Gud som älskar dem, sa hon.

Vilka utmaningar står skolan inför?
– Vi vill vara en skola med guldkant, säger biträdande rektor Rebecka Hagsten. Våra utmaningar består i att få fram resurser för att klara av att ge extrastöd utöver vad lagen kräver av oss till elever som behöver det.

Efter det avslutande programmet bjöds alla besökare på korv med bröd och tårtfest ute i skolans matsal.

Eleverna som går på skolan i dag fick även tillfälle att delta i firandet. På en vanlig onsdag bjöds alla klasser på trerätters lunch, inklusive dessert, för att markera högtiden.
 
140907-Grensk20-bildspel.jpg
Se ett bildspel från 20-årsjubileumet


Publicerad: 2014-09-10
Text: Linus Hugosson
Foto: Johan Hagström