KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Onsdag 19:00
Guds ord räcker!
Anders Gerdmar
Webb-tv

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Samuel Huss & ungdomarna
Webb-tv
Promiseland
Byggoffer

Söndag 18:00
Nattvardsgudstjänst

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Världens barnläger

170620
 
Klockan är tjugo i tre måndagen i midsommarveckan och bilarna börjar fylla Björkenäsgårdens parkering. Föräldrar släpar på packning medan barnen pratar förväntansfullt och tar plats på den röda mattan fram till incheckningnen. Prick klockan kvart i tre hälsar lägercheferna Jenny och Johanna alla barn välkomna och öppnar incheckningen. De visar barnen vart de ska sova och hjälper dem att hitta den ledare som ska sova med dem. För på världens barnläger sover alla barn i grupper om fyra eller fem, och varje grupp har med sig en ledare som sover tillsammans med barnen. 42 barn var anmälda detta år, och när alla till slut hade hittat fram till rätt rum, bäddat sängarna och fått en liten rundtur på gården, var det dags för pannkakor. 180 stycken gick det åt innan alla var mätta och belåtna.

Senare på kvällen var det dags för en av lägrets absoluta höjdpunkter, nämligen lägerbålet. Det blev ett lägerbål fyllt av tävlingar, klassiska lägersånger och korvgrillning. Lägerdeltagarna fick även se ett drama om några barn, som precis som dem, var på läger och stöter på olika situationer där de får försöka tänka på hur Jesus skulle ha gjort. Temat för detta läger var nämligen WWJD, eller What Would Jesus Do, och alla barn hade redan tidigare fått varsitt WWJD armband.

När lägerbålet var slut började den första dagen lida mot sitt slut och det var dags för alla att leta sig upp till sina rum för att sova första natten på läger. Men innan det var riktigt dags att sova samlades barnen på sitt rum med sin ledare för att läsa i boken ”What Would Jesus Do?” och be tillsammans.

Efter en lång, lite fnissig och pirrig, natt var det så dags för spårning. Björkenäsgårdens mästerskapspresident hälsade tillsammans med sin assistent Greta under en mycket högtidlig invigning alla barn välkomna till Björkenäsmästerskapen 2017. Alla barn blev indelade i olika lag, just i år i form av olika länder, och skickades iväg till sin första station. Under förmiddagen hann alla lagen gå runt på många olika stationer där de bland annat fick pröva om de kunde känna skillnad på leverpastej och fiskpinne, en vattenstaion, spindelnätet och mycket mer.

När spårningen för dagen var avslutad fick alla hungriga och trötta barn och kycklinggryta med ris innan det var dags för fritid och, viktigast av allt, kiosk. Alla gillar väl godis, och kön till luckan var lång redan innan kiosken hade öppnat.

På både tisdag och onsdagkvällen var det dags för ”Kanonkväll med Jesus”, ett barnmöte som en av lägercheferna Johanna Karlsson tillsammans med några av ledarna håller i. Barnen fick sjunga lovsånger, se drama, lyssna till predikan, tävla och få chansen att be för något tillsammans med sina ledare.

Efter ännu en natt, denna gång med betydligt mindre fniss och pirr, var det återigen dags för spårning där gårdagens resultat lades ihop med dagens och en vinnare kunde koras och fina priser delas ut. Senare under kvällen var det dags för den årliga överraskningen från ledarna till barnen. Denna överraskning kan se lite olika ut från år till år, och just i år kom den i form av ett storslaget glasscafé där barnen fick njuta både av god glass och av spännande, roliga och mer eller mindre heltokiga framträdanden från ledarna.

Under lägrets sista dag stod städning på schemat direkt efter frukost, men än var lägret inte riktigt slut. Ännu återstod Björkenäs maraton. Barnen hade under hela veckan kunnat anmäla sig till att delta i maraton, och de som inte anmält sig blev istället tilldelade olika uppgifter som till exempel sjukvårdare eller vattenlangare. Efter en grundlig uppvärmning var det så dags för start och alla deltagare satsade till tusen redan från början. Det gick lite tyngre fram mot slutet, men till slut hade alla kommit i mål och segrare i de olika klasserna kunde koras.

Efter lunch i form av hamburgare fick alla svettiga maratonlöpare möjlighet till ett sista dopp i sjön innan bilarna började fylla parkeringen igen och föräldrar och syskon droppa in. När alla samlats, maratonpokaler delats ut och fika ätits upp, är det dags för föräldrar att återigen släpa på väskor och packa in i bilarna. Barnen verkar nöjda, om än lite trötta, och längtar redan efter nästa års läger.
 
170620


Publicerad: 2017-07-30
Text: Hanna Sandell
Foto: