KCMEDIAknapp.jpgbanner-podcast150px.jpgUppdragSverige-knapp.jpgVarldenIdag.jpgSTH.jpgKanal10.jpgoppnaScout-knapp.jpgDenna Vecka

Fredag 19:00
Ungdomsmöte
Samuel Huss

Söndag 10:00
Gudstjänst
Lennart Åsberg
Webb-tv
Promiseland
Söndagsteensnet

Söndag 18:00
Församlingsmöte
för medlemmar

För mer info se
Kalendern

Kommande-handelser.jpg   Facebook-mindre.png Instagram-mindre.png

 

 

Tjänar Gud som söndagsskolefröken

Anna-Karin

Det är en blåsig men härligt solig dag i början av sommaren. Anna-Karin Sandell ger yngsta dottern rejält med fart på gungan samtidigt som hon delar med sig av sina erfarenheter som söndagsskolelärare. Hon berättar öppet om svårigheterna, glädjen, kärleken till barnen och beroendet av Gud. För Anna-Karin är arbetet med söndagsskolan ett val, något hon har beslutat att vara trofast i, vad än känslorna säger.

När Anna-Karin ser tillbaka på sin egen tid i söndagsskolan minns hon spännande sommar- och julavslutningar med överraskningar och hemliga utflykter. Hon vill kunna göra något extra för de barn hon ansvarar för. Men hon var inte alltid så villig. Hennes väg in i arbetet med barnen började inte med en inombords längtan och naturligt engagemang. Hon ville först inte alls.

– Jag tyckte att vi hade nog med barn hemma, säger Anna-Karin som tillsammans med sin man Stefan har fem barn i spridda åldrar. Jag hade vid det tillfället ingen längtan att utöver mina egna barn också ta hand om andras barn på söndagarna.

I flera år kände hon att söndagsskolan inte var något för henne. Men på ett församlingsmöte tog den inställningen en plötslig vändning då det pålystes att det behövdes medarbetare till församlingens barnarbete.

– Då uppfattade jag en maning i mitt inre att nu ska jag engagera mig i söndagsskolan, och tjäna Gud på det sättet, berättar hon.

Genast kände hon att det var barn i de yngre åldrarna hon ville arbeta med, och så blev sedan fallet. Flera år senare är hon idag ansvarig för arbetet med barn från 1,5-6 års ålder.

Kärlek till alla barn
Hennes drivkraft, söndag efter söndag, är de tillfällen hon lyckas nå barnens hjärtan och bygga en relation till dem. Speciellt med dem som har varit utanför och är extra blyga. Hon berättar också att de under den senaste terminen har haft olika teman i grupperna med yngre barn – ”Jesus är alltid med mig” och ”Du kan vara trygg” är exempel på sådana.

– Man vill utrusta barnen redan i denna unga ålder och ge dem en grund att stå på. De är inte för små för att nås av evangeliets budskap, vi kan inte vänta tills barnen är stora med att berätta om Jesus, säger Anna-Karin allvarligt.

En stor utmaning för Anna-Karin har varit att älska alla barn, villkorslöst.

– Det är inte svårt att älska sina egna barn, inte heller de som är snälla och sitter tysta i ett hörn och leker, skrattar hon och ser ut att tänka tillbaka och fortsätter sen. Men oj, de där stökiga och bråkiga barnen, de hade jag svårt att älska.

Hon beskriver att hon varje söndag i bilen på väg till söndagsskolan hade en bön i sitt hjärta att Gud skulle ge henne en kärlek till alla barn, även de som bråkade och stal all uppmärksamhet. Bönen gav resultat och nu vittnar hon om hur Gud hjälper henne att försöka ge alla barn en villkorslös kärlek varje söndag.

– Det är en resa, man måste låta Gud få ta ens hjärta och sedan får man bara välja att älska till 100 %, säger hon och det riktigt lyser av kärlek i hennes ögon.

Hennes dotter verkar ha tröttnat på gungan och vi drar oss istället bort till rabatten där det växer smultron. På frågan vad hon gör när det känns trögt och tråkigt dyker det välbekanta uttrycket ”att välja” upp igen.

– Jag måste strunta i vad jag känner och välja att ge mig till det jag gör av hela mitt hjärta. Jag ber Gud att jag ska möta barnen som han skulle ha gjort, och då brukar glädjen komma!

Publicerad: 2009-04-03
Text: Anna Karlsson
Foto: Anna Karlsson